Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeentearchief Vlissingen

Onderzeeboot Orzel

ORP Orzel
ORP Orzel
Op het dek van de Orzel
Op het dek van de Orzel
Bevoorrading van de Orzel
Bevoorrading van de Orzel

Midden jaren dertig van de vorige eeuw bestelde Polen 2 onderzeeboten in Nederland, de Orzel werd door de Kon. Mij. De Schelde gebouwd.
In 1936 gestart met de bouw, werd zij al op 15 januari 1938 te water gelaten. Er werden verschillende testen uitgevoerd, waaronder torpedo lanceeroefeningen en een proefvaart naar het Noorse Horten tussen 15 november en 24 december 1938. Het jaar daarop wordt de Orzel met veel ceremonie in Vlissingen overgedragen aan de Poolse marine. De boot heeft een kortstondige maar kleurrijke loopbaan. Op ons weblog staat een stuk over de bouw en haar (nood)lot.

Foto's proefvaart

Het Gemeentearchief Vlissingen kreeg onlangs een paar foto’s van de proefvaart naar Horten in bezit. De foto’s zijn afkomstig van de familie van Kleis Bastiaan de Kat, werkzaam als tekenaar bij de afdeling Machinebouw van De Schelde en aan boord tijdens deze reis.
De heer De Kat zelf is nauw verbonden met de Vlissingse onderzeebootgeschiedenis. Hij was betrokken bij de bouw van de Luctor et Emergo, de 1e onderzeeboot die gebouwd is door de De Schelde. Hij maakte zelfs een kortstondig uitstapje naar een onderzeebotenfabriek in Rijeka.

Uitgebreide verzameling informatie

In het gemeentearchief Vlissingen is veel meer terug te vinden over de Orzel en andere onderzeeboten gebouwd door De Schelde. Een aantal van deze onderzeeboten was ook tijdens de Tweede Wereldoorlog actief. Zo zijn er bouwtekeningen bewaard gebleven, maar ook het bestek dat gebruikt werd voor de bouw. In onze Beeldbank vindt u ook veel foto’s die gemaakt zijn tijdens de bouw en de overdracht.