Herdenken in de gemeente Vlissingen

Herdenking bevrijding bij Landingsmonument, 1964
Landingsmonument en monument voor 52e Lowland Divisie
Geallieerde graven op de Noorderbegraafplaats

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het herdenkingsmechanisme al snel op gang. Plaatsen bij uitstek van herdenken in Vlissingen zijn de Noorderbegraafplaats en het landingsstrand bij de Oranjemolen Uncle Beach.

Noorderbegraafplaats

De Noorderbegraafplaats werd tijdens de oorlog gebruikt om Duitse en geallieerde militairen te begraven uit heel Zeeland. De 636 begraven Duitse militairen zijn in 1948 overgebracht naar de begraafplaats in Ysselsteyn, waar alle in Nederland gesneuvelde Duitse militairen zijn begraven.
Op de Noorderbegraafplaats liggen 206 geallieerde strijders begraven. Vaak betreft het in Zeeland aangespoelde lichamen van omgekomen vliegeniers. Franse en Amerikaanse militairen zijn elders begraven. Van de Duitse en Geallieerde omgekomen militairen zijn zogenaamde begraafkaarten bewaard gebleven. Op de website van de Commonwealth War Graves Commission kunt u zoeken naar een geallieerd graf op de Noorderbegraafplaats.

Burgerslachtoffers

Alle burgerslachtoffers die in de gemeente Vlissingen zijn gevallen en inwoners van de gemeente Vlissingen die buiten Vlissingen omkwamen, staan vermeld op de Burgerslachtofferslijst.

Oorlogsmonumenten

In de gemeente Vlissingen vindt u verschillende oorlogsmonumenten.

Herdenkingen

Beelden van diverse herdenkingen in Vlissingen vindt u in onze Beeldbank.

Enkele getallen

Een kort overzicht in cijfers van de Tweede Wereldoorlog in Vlissingen.

• Aantal bombardementen: circa 75;
  • Bombardement 15 augustus 1943: 220 bommen;
  • Luchtalarm: 270 uur;
  • Omgekomen Vlissingers die in Vlissingen zelf zijn omgekomen: 210;
  • Vlissingers die elders zijn omgekomen: 70 (inclusief 41 slachtoffers van de Holocaust);
  • Personen van buiten Vlissingen die in Vlissingen zijn omgekomen: 61;
  • Begraven op de Noorderbegraafplaats: 204 Geallieerde militairen (waarvan 26 niet ge├»dentificeerd) en (tot begin 1948) 636 Duitse militairen;
  • Verwoeste huizen: 1.353;
  • Beschadigde huizen: 5.246;
  • Onbeschadigde huizen: 1.