Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeentearchief Vlissingen

Slag om de Schelde

Bevrijding Vlissingen, soldaten met kind
Bevrijding Vlissingen
Bevrijding Vlissingen, soldaat bij ruine
Bevrijding Vlissingen
Stadsgezicht Vlissingen na de bevrijding
Stadsgezicht Vlissingen na de bevrijding
Walcheren onder water
Walcheren onder water

Tijdens Operatie Infatuate (onderdeel van de Slag om de Schelde) werd begin november 1944 Vlissingen, Souburg en Ritthem bevrijd.

Bevrijding Walcheren

De landing op Walcheren vond plaats in de nacht van 31 oktober op 1 november bij de Oranjemolen (op Uncle Beach) en in Westkapelle. Ook vanaf de Sloedam rukten de troepen op. In de 1e helft van oktober hadden de geallieerden Walcheren voor een groot deel onder water gezet. Voor dat doel werden de dijken bij de Nolle, bij Fort Rammekens, bij Westkapelle en bij Veere gebombardeerd.

Beeldmateriaal

In de WOII-Collectie Tuynman is goed na te gaan hoe die bombardementen verliepen. Het beeldmateriaal is grotendeels afkomstig uit geallieerde archieven in de National Archives in Londen. Op het laatst waren er nog maar 3.000 van de normaal 20.000 inwoners in de stad over. De rest was gevlucht of geƫvacueerd. Toch is er een aantal verslagen over deze dagen bewaard gebleven.
Zie de Beeldcollectie voor beelden van de bevrijding van Vlissingen, Souburg en Ritthem.

Walcheren onder water

De meest indrukwekkende beelden van de inundatie vindt u in de fotocollectie van de Souburgse fotograaf A.G. Kruithof. Het duurde langer dan 1 jaar voordat het water weer buitengesloten kon worden. Daarna begon de wederopbouw. Al die tijd was de veerkracht enorm. Mensen maakten er het beste van, iets wat goed te zien is op de foto's van de heer Kruithof.