Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeentearchief Vlissingen

Tweede Wereldoorlog

Vlissingen is tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de meest gebombardeerde steden van Nederland. De strategische ligging aan de monding van de Westerschelde, de aanwezigheid van scheepswerf De Schelde, het vliegveld en de havens waren hier de oorzaak van. Vlissingen was dan ook een vestingstad. De Duitse bezetter bouwde honderden vestingbouwwerken, vooral bunkers.
Toch ging ook het leven en werk door, zo goed en kwaad als dat kon. De offers waren groot, de slachtoffers talloos. Bij de bevrijding kwam daar ook nog eens de inundatie van Walcheren overheen. De honderden burger- en militaire slachtoffers worden ook nu nog herdacht bij de herdenkingen in mei en oktober/november.

Informatie

Het gemeentearchief Vlissingen beschikt over veel materiaal als het gaat over het reilen en zeilen van de stad en de dorpen Souburg en Ritthem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit materiaal is nu voor een deel gedigitaliseerd en beschikbaar om in te grasduinen of te gebruiken voor andere (educatieve) doeleinden. Het wordt gepresenteerd in 6 thema's. Wilt u bij gebruik van informatie die u op deze pagina's aantreft als bron vermelden: Gemeentearchief Vlissingen + de betreffende collectie en/of archief.
Deze pagina vullen wij steeds verder aan met nieuwe informatie. Geregeld bezoeken om te zien of er iets nieuws op staat, bevelen wij u dan ook van harte aan!

Bombardementen

Schilderij bombardement op Vlissingen

Bunkers in en om Vlissingen

Pasteltekening bunker boulevard