Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeentearchief Vlissingen

Raadsnotulen

Voorblad notulen gemeenteraad


Het Gemeentearchief Vlissingen bezit een serie uitgetypte notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad Vlissingen (1907-2013) en bijbehorende indexen (1961-1980). Deze zijn inmiddels gedigitaliseerd en doorzoekbaar.

Opzet

In de vergaderingen van de gemeenteraad werden tal van onderwerpen behandeld. Soms van weinig en soms van wezenlijk belang. Een gemeente hield zich bezig met vele beleidsterreinen. Zoals onderwijs, bevolkingsregistratie, financiƫn, politie, economie en gezondheidszorg. De (politieke) samenstelling van de bevolking weerspiegelde zich ook in de samenstelling van de gemeenteraadsverkiezingen. Vanuit de gemeenteraadsleden werden ook de wethouders gekozen.

Dualisering

Sinds de invoering van de Wet dualisering gemeentebestuur maken wethouders geen deel meer uit van de gemeenteraad. Ook veranderde het takenpakket van zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders. Van algemeen respectievelijk dagelijks bestuur, heeft de gemeenteraad nu kaderstellende en controlerende taken en het college bestuurlijke en uitvoerende taken.