Unieke schenking fotocollectie inundatie en wederopbouw

Gepubliceerd op 27 mei 2019
Oost-Souburg staat onder water

Het Gemeentearchief Vlissingen neemt nauwelijks nog particuliere collecties op, alleen als deze van bijzonder belang zijn. Daaraan voldoet in ieder geval de verworven collectie van de Souburgse fotograaf A.G. Kruithof (1894-1983). De familie van de fotograaf droeg de negatieven over aan het Gemeentearchief Vlissingen.

Unieke beelden

Het zijn unieke beelden van Oost- en West-Souburg onder water in 1944-1945, de zogenaamde inundatie van Walcheren. De inundatie van Walcheren is een uniek stukje geschiedenis. Nergens in Nederland heeft dit op zo’n manier plaatsgevonden.
Daarnaast zijn er ook beelden van de naoorlogse situatie, waarvan sommige afbeeldingen in kleur! Ook andere dorpen op Walcheren en het dichten van de dijkgaten komen in beeld.

Oost- en West-Souburg

Vooral de foto’s van Oost- en West-Souburg zijn bijzonder. De inwoners woonden op de bovenverdieping van hun huizen en voeren met kano’s of sloepen door de straten. De ladders staan tegen de huizen. Een boerin die door het dakraam kijkt, de noodpont over het Kanaal door Walcheren, een gondelvaart door de straten van Oost-Souburg, het komt allemaal voorbij.
De veerkracht van de bevolking is voelbaar bij deze foto’s, de mensen maken er het beste van.

Kleurenfoto's

Naast enkele vooroorlogse foto’s, zijn er van na de oorlog kleurenfoto’s van een Koninginnedag, straatbeelden uit de jaren vijftig, de Ambonese huisvesting op het voormalige vliegveld begin jaren vijftig en een enkel beeld van Vlissingen.

Beeldbank

In totaal gaat het om ruim 300 negatieven. De 90-jarige heer J. Kaljouw uit Oost-Souburg is momenteel bezig om de foto’s uitgebreid te beschrijven. De foto’s kunt u bekijken in de Beeldbank van Gemeentearchief Vlissingen.