Bedrijfsinventaris Kon. Mij. De Schelde 1875-1884

Gepubliceerd op 26 februari 2018
Inventaris De Schelde

De scheepswerf Kon. Mij. De Schelde werd in 1875 opgericht op het terrein van de voormalige marinewerf, waar een deel van de opstallen als de kleine kappen en het Dok van Perry nog aanwezig was.
Als de geschiedenis van de scheepswerf aan bod komt, wordt meestal stilgestaan bij de schepen en het personeel. Soms is er aandacht voor de opstallen (zoals bijvoorbeeld loodsen en hellingen), maar het gereedschap en de verdere bedrijfsinventaris blijft meestal uit beeld.

Boren, schaafbanken en hamers

De bedrijfsinventaris uit de periode 1875-1884 is grotendeels bewaard gebleven. Hieruit blijkt onder meer dat de opstallen en materialen veel te lijden hebben gehad van branden in 1879, 1881 en 1884. Wat bij deze branden verloren ging, leest u in het weblog van het Gemeentearchief.