Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeentearchief Vlissingen

De Schelde

Kon. Mij. De Schelde

De Kon. Mij. De Schelde wordt in 1875 opgericht met als doelstelling het bouwen en repareren van schepen, machines en ketels. In de 20e eeuw worden ook bruggen, vliegtuigen, autobussen en aluminium producten als kozijnen gemaakt.  

Het archief

Naast notulen, bouwopdrachten en beheer van eigendommen bevat het archief tienduizenden foto’s en bouwtekeningen. Om het geheel beheersbaar te houden, is gekozen voor een splitsing in diverse series.

  • De foto’s zijn ondergebracht bij de Beeldbank;
  • De bouwtekeningen in de series marinescheepsbouw, koopvaardij- en utiliteitsbouw, machine- en ketelbouw en gebouwen;
  • De overige bescheiden vindt u in het directie-archief (toegang 214).  

Toegankelijkheid

Het archief is nog niet geheel ontsloten en gedigitaliseerd. De tekeningen van de marinescheepsbouw (toegang 532) en machine- en ketelbouw (toegang 506) vormen hier een uitzondering op. Deze tekeningen en voor een deel die van de koopvaardijscheepsbouw (toegang 533), zijn inmiddels digitaal beschikbaar. Van de overige papieren documenten zijn een aantal brievenboeken (toegang 215 inv.nrs. 302-305), bestekken van schepen, machines en ketels (toegang 542) en het Memoriaal van de Marine geschreven door B.J. Tideman (toegang 536) digitaal beschikbaar. Daarnaast is een deel van de beeldbestanden (circa 27.000 stuks) gedigitaliseerd en via de Beeldbank te zien.