Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Logo van Gemeentearchief Vlissingen

Burgeroorlogslachtoffers

Vlissingen, Oost- en West-Souburg en Ritthem zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door het oorlogsgeweld. Hierbij vielen veel dodelijke slachtoffers. Vaak wordt er tijdens herdenkingen gesproken over het aantal slachtoffers, vaak zonder naamsvermelding of de wijze waarop zij zijn omgekomen.

Onderzoek

De Oorlogsgravenstichting heeft in 2009 een verzoek gericht aan alle Nederlandse gemeenten, om een lijst op te stellen van burgers die door een beschieting of bombardement in de betreffende gemeente zijn omgekomen. Mede op basis van dit verzoek heeft het Gemeentearchief Vlissingen een uitgebreid onderzoek verricht naar de burgerslachtoffers in Vlissingen, Oost- en West-Souburg en Ritthem.

Publicatie

Een uitgebreid onderzoek in overlijdensregisters, rapporten van de diverse Diensten Luchtbescherming en dagboeken heeft geresulteerd in lijsten voor Vlissingen, Oost- en West-Souburg en Ritthem. Hierin zijn onder meer personalia opgenomen, de overlijdensdatum, plaats en mogelijke oorzaak van overlijden.
Duidelijk is dat raadpleging van deze bronnen niet voldoende is om een volledig beeld te schetsen. Na publicatie van de lijsten, zijn er diverse reacties binnengekomen op grond waarvan de lijsten zijn aangepast.

Hulp gevraagd

De gemeente wil de burgerslachtoffers graag een naam geven en de lijsten zo compleet mogelijk maken. Maar we kunnen dat niet zonder uw hulp! 
De gemeente is op zoek naar informatie over Vlissingers (hier woonachtig vanaf 10 mei 1940) die in Vlissingen of elders door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Heeft u informatie die ons verder kan helpen? Neemt u dan contact op met het Gemeentearchief Vlissingen via telefoonnummer (0118) 48 73 31 of stuur een e-mail naar gemeentearchief@vlissingen.nl.

Downloads
TitelTypeGrootteDownload
Burgerslachtoffers_Vlissingen,_alfabetisch PDF71 KBDownload
Burgerslachtoffers_Vlissingen,_chronologisch PDF67 KBDownload
Burgerslachtoffers_Oost- en West-Souburg PDF14,14 KBDownload
Burgerslachtoffers_Ritthem PDF5,91 KBDownload