Souburg van 1800 tot 1900

In 1807 moest West-Souburg op last van de Franse gezaghebber voor het aanleggen van de vestingwerken een flink stuk van zijn grondgebied afstaan aan Vlissingen. Voor dit laatste betaalde Vlissingen in 1824 een schadeloosstelling aan West-Souburg van vierduizend gulden.

In 1832 werd de inmiddels vervallen kerk van West-Souburg voor afbraak verkocht en was de samenvoeging van de kerkelijke gemeentes Oost- en West-Souburg een feit. In 1835 zouden ook de burgelijke gemeenten samengevoegd worden.

De aanleg van het Kanaal door Walcheren (1869-1873) betekende voor Oost- en West-Souburg een grote verandering. Oost en West waren na de aanleg nog slechts door een brug met elkaar verbonden. De oorspronkelijk West-Souburgse molen De Pere (uit 1725) kwam door het graven van het kanaal op Oost-Souburgs grondgebied te liggen.