Souburg van 1250 tot 1800

In eerste instantie vormden Oost- en West-Souburg twee afzonderlijke gemeenschappen, elk met een eigen bestuur en (lagere) rechtspraak en tot 1746 elk met een afzonderlijke ambachtsheer.

Een van de bekendste ambachtsheren van West-Souburg was Philips van Marnix, heer van Sint Aldegonde. Hij was van 1575 tot 1598 heer van West-Souburg. Marnix herbouwde het oostelijk deel van het imposante kasteel van West-Souburg en liet ook het koor van de eens befaamde kerk van West-Souburg weer opbouwen. Kasteel en kerk hadden tot 1572-1574 (de jaren van verwoesting) een regionale uitstraling. Het eerste kasteel van West-Souburg dateert vermoedelijk uit de 11e eeuw, het is echter onbekend waar dit kasteel gestaan heeft.

Medio 15e eeuw werd er een nieuw kasteel gebouwd met als prominente eigenaren Adriaan van Borssele en Anna van Bourgondiƫ. Ook keizer Karel V verbleef verschillende keren op het slot. Na zijn troonsafstand in 1555 zou hij in afwachting van zijn vertrek op 15 september 1556 naar Spanje hier verblijven. In 1783 is het kasteel verkocht en afgebroken. De laatste sporen van dit slot zijn bij de bouw van de wijk Westerzicht begin jaren zeventig van de 20e eeuw uitgewist.