Naam en wapen van Souburg

De naamgeving 'Souburg' is afgeleid van 'Sutburch', hetgeen 'Zuidburg' betekent. Dit houdt verband met de midden in Oost-Souburg gelegen Karolingische Burg.

Deze burcht werd tussen 875 en 900 door herders gebouwd om zich tegen Vikingen op plundertocht te beschermen. De burcht was niet bedoeld om in te wonen, maar in geval van nood kon de bevolking met het vee binnen de wal vluchten.

Tot 1835 waren Oost-Souburg en West-Souburg afzonderlijke gemeenten en voerden elk een apart wapen. Deze wapens werden in 1817 door de Hoge Raad van Adel bevestigd. In 1842 werden deze wapens op een heraldisch verantwoorde wijze samengevoegd. Het nieuwe wapen is als volgt omschreven: 'Gedeeld van zwart en goud, met een van goud en rood gedeelde dubbele burcht over de delingslijn'.

Per 1 juli 1966 werd de herindeling op Walcheren van kracht. Sindsdien maakt de gemeente Oost- en West-Souburg onderdeel uit van de gemeente Vlissingen.