Naam en wapen van Ritthem

De naam 'Ritthem' is afgeleid van het in 1247 reeds vermelde ' Riethem'.

Aangezien de vele kreken in dit gebied waren begroeid met riet en de vroegere bewoners ( de Friezen ) het woord 'hem' gebruikten om een woonplaats aan te duiden betekent Ritthem of Riethem dus: een plaats waar riet groeit.

Op 8 december 1819 bevestigde de Hoge Raad van Adel het wapen van Ritthem ' zijnde een schild van zilver, beladen met vijf klaverbladen in natuurlijke kleuren, kruisgewijs geplaatst'. In dit besluit werd eigenlijk toestemming verleend aan de gemeente Ritthem om het wapen van de ' Ambachtsheerlijkheid Ritthem' te gebruiken. In 1950 werd dit door de Hoge Raad van Adel nogmaals officieel bevestigd.

Ook de gemeente Ritthem werd in 1966, net als Oost- en West-Souburg, onderdeel van de gemeente Vlissingen.